15 titokzatos jel érkezett egy távoli galaxisból

Kategória: 
Az intelligens idegen élet kutatására létrehozott program, a Breakthrough Listen 15 rövid, de erős rádióimpulzust érzékelt. A jelek egy távoli forrásból, a rejtélyes és ismétlődő FRB 121102-ből érkeztek.
 

A gyors rádiókitörések rövid, érzékelhető impulzusok, melyek távoli, többnyire ismeretlen forrásokból származnak. Az FRB 121102 az egyetlen, melyről tudják, hogy rendszeresen küldi a jeleket – eddig 150, az objektumból érkező impulzust rögzítettek. Tavaly egy kutatócsapat arra jutott, hogy a titokzatos FRB 121102 egy 3 milliárd fényévre fekvő törpegalaxisban fekszik.

Az ismétlődő impulzusokat már számtalan okkal igyekeztek megmagyarázni, kezdve a rendkívül erős mágneses mezejű neutroncsillagtól egészen egy intelligens idegen civilizáció lézereiig.

A forrásból származó kitöréseket sosem érzékelték ilyen magas frekvencián

– mondta Andrew Siemion, a Berkeley-i SETI Kutatóközpont és a Breakthrough Listen munkatársa.

A gyors rádiókitörésekkel foglalkozó szakértők gyakran elemzik az FRB 121102-t. Siemion kollégáival augusztus 29-én hajnalban értesítette a nemzetközi csillagászközösséget az objektum magas frekvenciájú aktivitásáról. Vishal Gajjar, a Breakthrough Listen kutatója úgy véli, a felfedezés az FRB 121102 új aktív állapotának igazolása mellett azért is jelentős, mert a friss adatokkal pontosabban lehet majd mérni a jelek tulajdonságait.

Az FRB 121102-t 2012 novemberében fedezték fel, és 2015-ben lett az első gyors rádiókitörés, melyről kiderült, hogy ismétlődő.

Steve Croft, a Berkeley-i Kaliforniai Egyetem és a Breakthrough Listen szakértője kiemelte: amikor a közelmúltban érzékelt jelek elhagyták a forrás galaxisát, a Föld még csak 2 milliárd éves volt.

Ekkor a bolygón csupán egysejtű organizmusok léteztek.

Bár a Breakthrough Listen elsődleges feladata a közeli csillagok és galaxisok vizsgálata, a Berkeley-i kutatók az FRB 121102-t is hozzáadták a célpontokhoz. A forrást is tartalmazó területet helyi idő szerint augusztus 26-án figyelték meg a nyugat-virginiai Green Bank Teleszkóppal. A távcső 5 óra alatt 400 terabyte-nyi adatot rögzített 4-8 gigahertzes frekvencián, az adathalmaz elemzése után a szakértők 15 új jelet azonosítottak. Korábban még nem fedeztek fel ilyen magas frekvenciájú gyors rádiókitöréseket.

Hogy az FRB 121102-ből érkező impulzusok a fejlett földön kívüli élet nyomai, vagy sem, még kérdéses. A Breakthrough Listen program mindenesetre hozzájárul az Univerzum alaposabb megértéséhez.

Forrás: 
24.hu