Izgalmas újítás a Google Street View-n: most már benézhet a Nemzetközi Űrállomásra is

Kategória: 

Nem volt egyszerű, de megoldották: utcakép módjára nézhetünk körül a Nemzetközi Űrállomásban, szinte mint ha otthon lennénk. 360 fokban a Föld körül.

A Google Mapsen belül található Street View funkcióval mostantól bárki betekinthet a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomásra (ISS). A Google ötletes megfogalmazása szerint az idén 10 éves évfordulóját ünneplő Street View "első gravitációmentes gyűjteményét" jelenti ez az újdonság, amellyel a felhasználók az ISS mind a 15 modulját és két ott kikötő járművet, a SpaceX Dragont és az Orbtal Cyngust is megnézhetik, 360 fokban.

A bejárható helyszínek
© Google

© Google

Az űrállomáson 16 éve élnek és dolgoznak asztronauták. Többségük már hozzászokott a helyből és kialakításából adódó különlegességekhez, de a Google csak nemrég szembesült vele: az ISS-en értelemszerűen nem volt mód a szokásos Street View-készítési módszerek (a kamerás autó vagy az óriási hátizsák) bevetésére. Ezért a Google a NASA-val közösen fejlesztett hozzá ki egy új módszert, melyben DSLR kamerák mellett az ISS-en meglévő felszerelést használják. Az űrben egyébként hagyományos fotókat készítettek, melyeket a Földön gyúrtak össze 360 fokos panorámaképekké.

Ez az első olyan Street View-gyűjtemény amely jegyzeteket is tartalmaz majd. (Ilyesmi korábban csak a Google Arts & Culture alkalmazáson belül volt elérhető.) Olyan érdekes, angol nyelvű feljegyzésekkel találkozhatnak a felhasználok, mint hogy hol edzenek az űrhajósok, milyen ételeket esznek, és hogy hol végzik a tudományos kísérleteket.

Ha úgy érzi, hogy készen áll, ide kattintva indíthatja a 360 fokos űrutcaképet. Ha pedig arra is kíváncsi, hogy a Földről nézve mikor halad el a feje fölött az űrállomás, akkor itt találja a menetrendet.

Forrás: 
HVG