Adásszünet lesz a Marson

Kategória: 

A Nap koronáján kellene átrádiózni, inkább nem kockáztatnak.

 

 

Nem foghatók a Marson a Földről érkező jelek július 22. és augusztus 1. között. A vörös bolygó körül keringő műholdak, illetve a felszínen bóklászó marsjárók ez idő alatt magukra lesznek utalva.

Az adásszünetért a Nap felelős, illetve az, hogy ekkor a Mars és a Föld csillagunk két átellenes oldalára kerül. A Nap nem takarja el a Marsot, mert a bolygók pályája eltérő dőlésszögű. Viszont a napkorona bőven belelógna a rádiójelek útjába. Emiatt bár elvileg lehetséges lenne az átvitel, a NASA nem küld jeleket. A Marsról jövő adatokat viszont megkísérlik fogadni.

A NASA közleménye szerint a földi irányítóközpont azért nem próbál újabb utasításokat adni, mert félő, hogy a naptevékenység olyan mértékben zavarná meg a rádiózást, hogy végül valamelyik űreszközhöz hibás parancsként érkeznének meg. Ez pedig végzetes következményekkel járna.

A Mars felszínén lévő eszközök - az Opportunity és Curiosity marsjárók - ez idő alatt megállnak, és helyben hajtják végre az előre eltervezett kísérleteket. A Mars-műholdak folytatják térképező és megfigyelő tevékenységüket.

Forrás: 
HVG