Elképesztő légköri jelenséget észleltek az Azovi-tengeren

Kategória: 

Egy több kilométer hosszúságú, hurkaszerű felhőt észleltek a minap az Azovi-tenger fölött, amihez foghatót eddig még nem láttak Ukrajnában.

Nem mindennapi légköri jelenséget vettek fel Ukrajnában. A videófelvétel közreadója a kora reggeli órákban rögzítette a jelenséget, amikor az Azovi-tenger partján sátorozott. Kezdetben nem is tudta elképzelni, hogy mi lehet. Arra is gondolt, hogy UFO-tevékenység nyomaira bukkant.

Ez az úgynevezett Morning Glory (Reggeli Glória) elnevezésű felhőjelenség, ami az északi féltekén meglehetősen ritka. Az ukrajnai Herszon megye délkeleti sarkában legalábbis első ízben észleltek ilyesmit.

Az Idojaras.iwk.hu szerint a Morning Glory néven is ismert felhők akár 1000 kilométer hosszúságban elnyúlva is kígyózhatnak a táj felett, jellemzően 2-2,5 kilométeres magasságban. A hosszú, hengeres felhők a feltételezések szerint akkor képződnek, amikor a nedves, hűlő levegő olyan légréteggel találkozik, ahol – a megszokottól eltérően – a magassággal együtt emelkedik a hőmérséklet.

Leggyakoribb előfordulásuk a déli féltekére (főként Ausztrália térségére) jellemző. Ám az UNIAN hírügynökség emlékeztet rá, hogy a globális felmelegedés hatására egyre több szokatlan jelenségre lehet számítani Ukrajnában is, úgy az időjárás, mint a légköri jelenségek tekintetében.

Forrás: 
ORIGO