Felvétel készült az egyik legveszélyesebb kisbolygóról

Kategória: 

Ötmillió kilométerre haladt el mellettünk múlt héten a 2015 BN509 nevű aszteroida, az égitestről sikerült radarfelvételeket is készíteni. A potenciálisan veszélyes objektumok közé tartozik, ami azt jelenti, hogy egy nap akár a Földbe is becsapódhat. Ha ez megtörténik, iszonyú pusztítást vihet véghez.

A 2015 BN509 impozáns űrszikla: 200 méter széles és 400 méter hosszú, így méretét tekintve felülmúlja még az Empire State Buildinget is. A kisbolygó a múlt hét elején száguldott el a Föld mellett, sebessége elérte a 70 500 kilométer per órát. A radarképeket az Arecibo Obszervatórium készítette. 

 

Forrás: NASA

Az égitest úgy néz ki, mint egy földimogyoró, ami arra utal, hogy úgynevezett kettős aszteroidáról beszélhetünk – vagyis az égitest eredetileg két kisbolygóból állt, amik olyan közel keringtek egymáshoz, hogy végül összeütköztek. A kettős aszteroidák gyakorinak számítanak, nagyjából minden hatodik kisbolygó közülük kerül ki.

 

Forrás: NASA

A potenciálisan veszélyes aszteroidák pályája körül sok a bizonytalanság, gyakorlatilag megjósolhatatlan, hogy mikor történik egy olyan esemény, ami miatt a röppályájuk módosul.  Éppen ezért tartják a kutatók fontosnak ezek megtalálását és nyomon követését. 

A 2015 BN509-es kisbolygó a pályaszámítások szerint metszi a földpályát, ezért is tekintik a fokozatosan veszélyes aszteroidák közé tartozó égitestnek. 

 

A 2015 BN509 és a Föld pályája

Forrás: NASA

Az Arecibo Obszervatóriumhoz hasonló távcsövek megfigyelései elengedhetetlenek: információkat adhatnak a kisbolygók méretéről, alakjáról, összetételéről, valamint felszínéről, a kapott adatok alapján pedig modellek állíthatók fel, szimulációk készíthetők. Ezekkel megbecsülhetővé válik, mekkora egy esetleges becsapódás valószínűsége. 

Forrás: 
ORIGO
Felvétel készült az egyik legveszélyesebb kisbolygóról | parahir.hu

Hibaüzenet

  • Warning: Error while sending QUERY packet. PID=26535 DatabaseStatementBase->execute() függvényben (/var/www/clients/client1/web449/web/includes/database/database.inc 2227 sor).
  • Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /var/www/clients/client1/web449/web/includes/common.inc:2773) drupal_send_headers() függvényben (/var/www/clients/client1/web449/web/includes/bootstrap.inc 1471 sor).
  • PDOException: SQLSTATE[HY000]: General error: 2006 MySQL server has gone away: SELECT data, item_id FROM {queue} q WHERE expire = 0 AND name = :name ORDER BY created, item_id ASC LIMIT 0, 1; Array ( [:name] => aggregator_feeds ) SystemQueue->claimItem() függvényben (/var/www/clients/client1/web449/web/modules/system/system.queue.inc 234 sor).

Hiba

A webhelyen nem várt hiba történt. Később érdemes újra megpróbálni.