Napi 40 milliárdos bukás, ha jobban odapörköl a Nap

Kategória: 

Van némi esélye annak, hogy bekövetkezzen egy óriási napvihar, ezért a tudósok kiszámolták, hogy az emiatt bekövetkező áramkimaradás mekkora károkat okozna a mai digitális világban. A Space Weather című tudományos lapban publikált tanulmány csak az Egyesült Államokra fókuszált, de ez alapján is kimondható, hogy egy komolyabb napviharnak katasztrofális gazdasági következményei lennének.

A legszélsőségesebb esetben az Egyesült Államok lakosságának kétharmadát érintené a napvihar hatása, és az ország gazdasága naponta 41,5 milliárd dolláros kárt szenvedne el, és ehhez még hozzá kell adni plusz 7 milliárdot a nemzetközi beszállítói láncot érintő hatások miatt.
 
2002 októbere
2002 októbere
Fotó: Getty Images / Getty Images Hungary

Eddig is születtek hasonló tanulmányok, de azok csak a napviharok miatti áramkimaradások közvetlen kárait vizsgálták. Edward Oughton, a Cambridge Judge üzleti iskola munkatársa viszont arra mutatott rá, hogy ez csupán a 49 százaléka a teljes kárösszegnek, ami akkor jön ki, ha az összes lehetséges közvetett belföldi és nemzetközi veszteséget is figyelembe vesszük.

Legutóbb 2011-ben volt egy nagyobb napkitörés, amikor Kína déli részén elnémutak a rövid hullámhosszú rádiók. 1989 márciusában azonban Kanadában úgy megsínylettek az áramszolgáltatók egy napkitörést, hogy 6 millió ember 9 órán át áram nélkül maradt. Ugyanabban az évben a napkitörések kiütötték a torontói tőzsde számítógépeit.

Kitörés 2012-ben

Az eddigi legnagyobb ismert eset 1859-ben történt, amikor a sarki fény még a déli Havannában is látható volt, és mindenfelé rövidzárlatosak lettek a távírórendszerek. Korábbi kutatások szerint nagyjából 12 százalék esély van arra, hogy látni fogunk még egy hasonló nagyságrendű napkitörést, mint amekkora az 1859-es esemény volt.  

Forrás: 
Index