Hatalmas jelenséget figyeltek meg a Vénuszon

Kategória: 

Gigantikus, íves alakú jelenséget figyeltek meg a Vénusz felső légkörében japán kutatók.

A jelenség tízezer kilométeren át húzódik a bolygó légkörének felső rétegében – írta Tagucsi Makoto, a tokiói Rikkjo Egyetem kutatója a Nature Geoscience című tudományos lapban.

A kutatók a jelenségre az Akacuki (Pirkadat) nevű japán Vénusz-szonda felvételein figyeltek fel, az íves forma a képeken világosabb, melegebb zónaként látszódik.Mozdulatlanul áll a Vénusz felszíne felett és nem mozdul a felhőkkel.Ez meglepő, mivel ebben a magasságban a szelek 350 kilométer/órás sebességgel száguldanak a bolygó körül.

A jelenség a Vénusz egyik hegyvidéki területe fölött húzódik. A szakértők feltételezése szerint ezek a hegyek gravitációhullámokat generálnak a talajhoz közeli szelekben – hasonló történik a Földön lévő hegyvonulatoknál is. Ez a hullám akár a Vénusz felső légköréig is továbbterjedhet, és előidézheti a megfigyelt jelenséget. Ezek a hegyek által előidézett gravitációhullámok fontos szerepet játszhatnak a Vénusz klímájának kialakításában.

 

A képen megfigyelhető a jelenség

Forrás: ©Planet-C

Pokoli bolygó

A Vénusz 12 100 kilométeres átmérőjével csaknem olyan nagy, mint a Föld, amelynek átmérője 12 750 kilométer. Szűkebb pályájának köszönhetően viszont gyorsabban kerüli meg a Napot: egy Vénusz-év 255 földi napnak felel meg. És mivel a Földdel ellentétben a Vénusz saját tengelye körül a Nap körüli keringési irányával ellentétesen forog, ezért egy napja 117 földi napnyi hosszú.

A Vénusz felszínén "pokoli" körülmények uralkodnak. A bolygó felhőlepelbe burkolózik, amelynek üvegházhatása csaknem 500 Celsius-fokra emeli a felszíni hőmérsékletet – ebben a melegben az ólom is megolvad. A sűrű légkör szinte teljesen szén-dioxidból áll. A felhőket pedig alapvetően kénsavcseppek alkotják.

A Vénusz a Föld égboltjának jelenleg a Nap és a Hold után a harmadik legfényesebb égiteste. A fénylő esthajnalcsillag január végén este fél tízkor süllyed a láthatár alá. A Vénusz fénye a hónap során lassan növekszik.

Forrás: 
MTI