Megérkeztek az eddigi legjobb képek a Jupiterről

Kategória: 

Az eddigi legjobb képeket küldte a Jupiterről a Juno űrszonda, amely heves viharokat örökített meg a gázbolygó északi sarkvidékén.

A felvételek alapján a Jupiter északi pólusán hevesebb viharok dúlnak, mint eddig gondolták és a sarkvidék kékebbnek tűnik a planéta többi részénél - fogalmazott közleményében az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA San Antonió-i kutatóközpontjának küldetésvezetője, Scott Bolton. 

A Juno a héten, a Jupitert ölelő sűrű felhőrétegtől négyezer kilométeres távolságra készítette a felvételeket, amelyeket a NASA helyi idő szerint pénteken tett közzé. Az űrszonda sarkvidéktől sarkvidékig repült a gázóriás körül, hogy képeket készítsen és adatokat gyűjtsön. Ez volt az első a szerkezet 20 hónapos küldetése során tervezet háromtucat közelrepülésből.

A Jupiter északi sarka a Juno felvételén

Forrás: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS

A Jupiter pólusairól 1974-ben készültek először felvételek a Szaturnusz felé tartó Pioneer 11 űrszonda jóvoltából. A Juno képei azonban nagyban különböznek az eddig látottaktól és a tudósok elképzeléseitől is - jegyezte meg Scott Bolton. Az űrszonda egyedülálló fotókat küldött a Jupiter ragyogó déli fényeiről is, amelyeket a legerősebbnek tartanak a Naprendszerben.

Infravörös kép a Jupiter déli fényeiről

Forrás: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS

A Juno ötévi utazás után júliusban állt a gázóriás körüli pályára. Küldetése 2018-as végeztével becsapódik a bolygó légkörébe és megsemmisül.

Forrás: 
MTI