Ez lehet az első Naprendszeren kívüli bolygó, amire eljuthat az ember

Kategória: 

Egy Földhöz hasonló bolygót fedeztek fel a Naphoz legközelebbi csillag, a Proxima Centauri, a Kentaur csillagkép vörös törpéje körül.

 

 

Soha ilyen közelségben nem bukkantak még egy lehetséges "második Földre"a csillagászok. Az Proxima b nevű exobolygó olyan távolságra kering napjától, hogy felszínén folyékony halmazállapotú víz is előfordulhat, ami fontos feltétele az élet keletkezésének - közölték a tudósok a Nature című tudományos folyóiratban.

A Proxima b lehet az első exobolygó, amire eljuthat az ember

Forrás: ESO/M. Kornmesser

A planéta viszonylagos közelségéből adódóan az asztrofizikusoknak jó esélyük van rá, hogy felvételeket készítsenek annak kiderítésére, van-e az égitestnek légköre - és ha igen, akkor az tartalmaz-e olyan, a földi értelemben vett életről árulkodó kémiai nyomokat, mint a metán -, illetve található-e víz a felszínén.

Méretarányos összehasonlítás: a Nap, az alfa Centauri A, az alfa Centauri B és a Proxima (balról jobbra)

Forrás: Wikimedia Commons

Ez a Naprendszeren kívüli bolygó lehet az első, amelyet az ember is felkeres, ha egyszer meglesz hozzá a technológia- közölte az AFP-vel a kutatók egyike, Julien Morin. 2013-ban merült fel először a bolygó létezésének lehetősége, de további megfigyelésekre és precízebb műszerekre volt szükségük a felfedezés megerősítéséhez.

Könnyen lehet, hogy a Proxima b a meglévőn kívül egy másik exobolygóval is rendelkezik

Forrás: Sputnik News

Ma már azt is tudjuk, hogya Proxima b legalább 1,3-szor nagyobb a Földnél, és nagyjából 7,5 millió kilométer távolságra kering a csillaga körül.Ez ugyan jóval kevesebb mint a Föld-Nap távolság,( ez kereken 150 millió kilométer) de a vörös törpék sokkal kisebbek és gyengébb fényűek, mint a központi csillagunk. A Proxima b 11,2 nap alatt tesz meg egy teljes kört a vörös törpe körül. Az exobolygó napja, a déli égbolton látható Proxima Centauri 4,24 fényévnyi - 40 billió kilométeres - távolságával a Nap legközelebbi csillagszomszédja.

 

A Proxima Centauri a Naphoz legközelebbi csillag

Forrás: AFP/Davide De Martin/Mahdi Zamani

Proxima Centauri, a Kentaur csillagkép vörös törpéjének apró imbolygásait megfigyelve egy 31 tagú nemzetközi kutatócsoport megállapította, hogy azokat a csillag körül keringő bolygó gravitációs hatása váltja ki.

Ugyanakkornem biztosak benne, hogy a Proxima Centaurihoz hasonló vörös törpék alkalmasak az élet támogatására.Azok a planéták, amelyek elég közel keringenek a napjukhoz ahhoz, hogy a felszínükön előfordulhasson folyékony halmazállapotú víz, csaknem százszor erősebb sugárzásnak vannak kitéve, mint a Föld, habár, hogy ez milyen hatással van az életre, tudományos vita tárgyát képezi.

Művészi fantáziarajz a Proxima b "napnyugtáról" az exobolygó felszínén

Forrás: Earthsky

A mágneses mező és a légkör némi védelmet nyújthat ezeknek a bolygónak, azt viszont egyelőre nem tudni, hogy a Proxima b rendelkezik-e bármelyikkel is a kettő közül. A kutatók szerint nem biztos, hogy az új exobolygó lenne az egyetlen a Proxima b rendszerében, ugyanis felmerült a gyanú, hogy egy másik is létezhet a csillag körül, ennek kiderítéséhez azonban további vizsgálatokra lesz szükség.

Az Alfa, a Béta, és a Proxima Centauri panorámafelvételen. A Proxima centauri a vörös kör közepén látható

Forrás: Popular Mechanics

A mostani bejelentés annak az áprilisban bejelentett 100 millió dolláros projektnek is újabb lökést adhat, amelyet Jurij Milner orosz milliárdos is támogat. A projekt célja egy miniatűr lézerhajtású űrhajó megépítése, amely nagyjából 20 év alatt jutna el az Alfa Centauri csillagrendszerhez.

Forrás: 
ORIGO