Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls menu_set_active_trail() függvényben (/var/www/clients/client1/web449/web/includes/menu.inc 2404 sor).

Új típusú csillagrendszert fedeztek fel

Kategória: 

Új típusú csillagpárt fedezett fel a Hubble űrtávcső. Az egy fehér és egy vörös törpecsillagból álló rendszer pontosan 118 másodpercenként hatalmas sugárkitörést produkál – írja az MTI. A kozmikus világítótorony nagy intenzitással bocsát ki elektromágneses hullámokat, ráadásul széles spektrumon: a rádióhullámoktól a látható fényen át egészen az UV-sugarakig terjed.

 

A két csillag egy fehér és egy vörös törpe, amelyek 3,6 óra alatt kerülik meg egymást. Az AR Scorpii nevet viselő rendszert már negyven éve regisztrálták, de akkor még egyetlen, váltakozó fényű csillagnak hitték. Az elmúlt évben német, belga és brit amatőr csillagászok jelezték, hogy az AR Scorpii valójában egy nagyon szokatlan viselkedésű csillagduó.

Ezután kezdtek érdeklődni a profi csillagászok is a szokatlan sugárzásforrás iránt. Tom Marsh, a Warwicki Egyetem csillagásza és csapata egy sor földi teleszkóp és a Hubble űrtávcső segítségével végzett kutatásokat.

 

Teáskanálnyi elefánt

A tudósok megállapították, hogy a Földtől 380 fényévnyi távolságra lévő AR Scorpii egy teljesen új típusú, egzotikus csillagtandem. Kimutatták, hogy a sugárzásért a fehér törpe felelős. Korábban nem tapasztalták, hogy egy csillag ilyen típusú rádióhullámokat bocsásson ki.

AR Scorpii

AR Scorpii

Fotó: ESO

A fehér törpék nagyon tömör csillagok. Fényük gyenge, bár felszíni hőmérsékletük magas, ezért fehérnek tűnnek. Mivel ezek a csillagok nagyjából akkorák, mint a Föld, törpéknek nevezik őket. A fehér törpék viszonylag kis tömegű csillagokból keletkeznek, amelyek nukleáris tüzelőanyaga elhasználódik. Először vörös törpévé alakulnak, majd miután ezek letaszítják a külső kérgüket, létrejön a fehér törpe. Az AR Scorpii fehér törpéjének mérete a Földével azonos, a tömege viszont 200 ezerszer nagyobb. Ebből a fehér törpéből származó egy teáskanálnyi anyag annyit nyomna, mint egy elefánt.

Űrdiszkó

A sugárzás pulzálása szempontjából döntő jelentőségű az a nagy sebesség, amellyel a fehér törpe a saját tengelye körül forog. Ezzel ugyanis dinamikus mágneses mezőket hoz létre, amelyek szinte fénysebességre gyorsítják az elektronokat. Ezek a vadul körbeforgatott elektronok idézik elő a megfigyelt sugárkitöréseket.

A meghatározott ritmusban leadott fény eltalálja az önmagában csak gyengén világító vörös bolygó felszínét, ami így 118 másodpercenként felvillan. A kutatók szerint a folyamat egészen brutális. A vörös csillag látszólag csak passzív szerepet játszik a rendszerben.

Bár az AR Scorpii természetét sikerült feltérképezni, továbbra is kérdés, honnan származnak az elektronok, amelyeket a mágneses mezők felgyorsítanak. Pulzáló sugárforrásokként egyelőre csak a neutroncsillagok ismertek, amelyek létéről már ötven éve tudnak a csillagászok. Boris Gänsicke, a Warwicki Egyetem kutatója szerint elméleti feltevések szerint elképzelhető, hogy a fehér törpe is képes lehet erre, de eddig még nem láttak ilyet.

Forrás: 
Index