Most már bármire lőhet lézerrel a Curiosity

Kategória: 

Önállóan végezhet kutatásokat a Marson működő Curiosity űrszonda a ChemCam műszerhez tartozó lézeres spektrométerével, most most már nem kell megvárnia, hogy a Földön kitalálják, melyik követ kéne alaposabban megvizsgálni.

 

A tudósok persze ezután is utasíthatják a robotjárművet, hogy az általuk kiszemelt sziklán is elvégezze a vizsgálatokat, de a NASA JPL-nél kifejlesztett új szoftvernek hála kevesebb lesz az üresjárat.

Azokra az estekre fejlesztették ki az AEGIS (Autonomous Exploration for Gathering Increased Science) névre keresztelt szoftvert, amikor nehéz, vagy éppenséggel lehetetlen lenne a tudósokat is bekötni a műveletekbe. Ilyenek például a hosszabb utak, amikor a robot mozgásban van, vagy amikor a Föld és Mars közötti távolság miatt csak nagy késéssel lehet megosztani információkat.

mars-curiosity-rover-msl-horizon-sky-self-portrait-PIA19808-full

Fotó: NASA

Az AEGIS-t használta eddig a Curiosity sztereo kamerája is, amellyel folyamatosan képeket készítenek a robotjármű környezetéről. A szoftver már odafent a Marson kielemzi a fényképeket, és kiválasztja közülük azokat, amiket a tudósoknak is érdemes lenne átnézni.

A lézeres spektrométer valamivel pontosabb célzást igényel, mint a panorámaképet készítő kamerák. Ez a műszer úgy dolgozik, hogy a lézerrel rálő a célpontjára, és az így keletkező plazma színspektrumából lehet következtetni a sziklák kémiai összetételére.

 

Forrás: 
Index