Kozmikus fület építenének Magyarországon

Kategória: 

Az évszázad egyik tudományos világszenzációjában, a gravitációs hullámok februári felfedezésében részt vevő és ezzel világhírűvé vált magyar tudósokkal találkozott ENSZ-béli programja végeztével Áder János köztársasági elnök péntek este New Yorkban. A szakemberek Magyarországon építenék fel az újabb nagy jelentőségű érzékelőt, a „kozmikus fület”.

 

Késő estébe nyúló beszélgetés és élénk eszmecsere lett a találkozóból a Columbia Egyetemen, ahol az államfő agravitációs hullámok felfedezésében részt vevő, ezek létét bizonyító magyar tudósokkal, Márka Szabolccsal, Márka Zsuzsával és Bartos Imrével, valamint Haimann Zoltán asztrofizikussal találkozott.

A tudósok bemutatták különleges laboratóriumukat, és részletesen beavatták az államfőt az einsteini gravitációs elméletet bizonyító kutatásaikba; abba, hogyan sikerült megmérniük a gravitációs hullámokat, mit jelentenek a fekete lyukak, hogyan születnek és hogyan „halnak meg”, és mi a jelentőségük, miért érdemes kémlelni az univerzumot.

Bartos Imre arról beszélt, hogy ez az eredmény csak a kezdet, eszköz a galaxisok rendszereinek további kutatásához, amely elvezethet a világegyetem és benne a Föld kialakulásának, létrejöttének megértéséhez, és talán még a jövő előrejelzéséhez is. Márka Zsuzsa, aki Márka Szabolcs felesége, elmesélte, hogyan készült a gravitációs hullámokat mérő detektor, amely javarészt az ő munkája.

A gravitációs hullámok februári felfedezésében részt vevő és ezzel világhírűvé vált magyar tudósok, Bartos Imre, Márka Szabolcs és Márka Zsuzsa

Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Márka Szabolcs, a kutatócsoport vezetője javaslatot is felvetett: Európában vetélkednek azért, hogy hol építsék meg a következő „kozmikus fület”, vagyis azt az óriási műszert, amely méri az univerzumból érkező jeleket, köztük a gravitációs hullámokat. Márka úgy vélte, Magyarország is pályázhatna erre a kiemelt európai projektre.

Már a hely is megvan

„Már a hely is megvan, Gyöngyösoroszi lenne a legalkalmasabb, ott ugyanis bizonyítottan nem, vagy csak alig rezeg a Föld” - fogalmazott a nyíregyházi születésű, 41 éves tudós, akit a tekintélyes Forbes magazin a világ egyik legígéretesebb fiatal tudósaként mutatott be a napokban.

Márka Szabolcs szerint a magyar tudóstársadalom is felkészült egy ilyen műszer kezelésére, sok a jó fizikus és asztrofizikus Magyarországon, és az ország nemzetközi hírnevét is öregbítené, ha sikerülne ezt a fejlesztést megvalósítani. A tudós felvetette azt is, hogy szorgalmazni kellene magyar egyetemisták, fiatal kutatók amerikai tanulmányainak elősegítését. „Aki jó tanuló, annak még tandíjra sincs szüksége” - szögezte le Márka Szabolcs.

Áder János köztársasági elnök (b) és felesége, Herczegh Anita (b2), valamint Kumin Ferenc főkonzul (b3) és Altorjai Anita sajtóigazgató (KEH) a gravitációs hullámok februári felfedezésében részt vevő és ezzel világhírűvé vált magyar tudósok, Bartos Imre (j), Haimann Zoltán (j2), Márka Szabolcs (j3) és Márka Zsuzsa (j4) előadását hallgatja a Columbia Egyetemen, New Yorkban

Forrás: MTI/Bruzák Noémi

A magyar kutatók megmutatták Áder Jánosnak ketrecben és zárt térben őrzött szúnyogjaikat is, amelyek a malária kórokozóját hordozhatják. Márka Szabolcs és kutatócsoportja ugyanis egymillió dollárt kapott Bill Gates és felesége alapítványától a szúnyogok elleni lézerfüggönyös védekezés kidolgozására.

Forrás: 
MTI