Újra üzenetet küldünk az idegeneknek

Kategória: 

Aki azt hitte, hogy a New Horizons űrszondának a Pluto tanulmányozásán kívül semmi hasznát nem vesszük, az gondolja újra: a One Earth Message Alapítvány sajátos, az idegen civilizációknak szóló önarcképet küld majd a szondának a bolygónkról, amint felszabadul rajta elég hely. A New Horizons ezt fogja közvetíteni a Naprendszer legtávolabbi pontjaiba.

 

Nem a One Earth Message Alapítvány az első, amely az esetlegesen minket kereső idegen civilizációknak szeretne üzenni. 1977-ben a NASA a Voyager űrszondák fedélzetén is küldött már tájékoztatót a világűrbe arról, hogy mennyire változatos az élet a Földön - ez egyfajta időkapszulaként működik a feltételezett idegenek számára, akik esetleg megtalálják majd valamikor a kozmosz mélységeiben.

A Voyager-1

Forrás: NASA

One Earth Message Alapítvány Jon Lomberg vezetésével most ezt szeretné megismételni, csak egy sokkal modernebb eszközzel, változtatható tartalommal és az emberiség összefogásával.

Még nincs elég hely

A misszió véghezviteléhez az szükséges, hogy a New Horizonson felszabaduljon elég hely az információk tárolására - ez azonban egyelőre még nem történt meg, hiszen a Plutóról gyűjtött adatokkal teljesen megtelt a memória. Ahogy visszaérkezik minden fájl,

a New Horizons csapata újraírhatja az eszköz memóriáját,

feltöltve ezt a sajátos önarcképet magunkról és a bolygónkról.

Jöhetnek az új ötletek

Az Alapítvány egyébként nem önkényesen akarja megmondani, hogy mi kerüljön ebbe az üzenetbe. A világ bármely pontjáról érkezhetnek be ötletek, és végül online szavazással döntik majd el, hogy mely üzeneteket továbbítják a New Horizonsra.

A New Horizons elhalad a 2014 MU69 mellett (illusztráció)

Forrás: NASA/JHUAPL/SwRI/Alex Parker

Nem csupán egy kép vagy üzenetsor kerül fel a szondára: az Alapítvány kiemeli, hogy kifejezetten fontos, most már sokkal fejlettebb technológiák állnak rendelkezésünkre, mint 1977-ben, így többféle üzenetet továbbíthatunk. Akár különböző szoftverek, háromdimenziós képek is helyet kaphatnak, de

bármiféle új ötletet  szívesen fogadnak

A cél az, hogy minél színesebb, sokoldalúbb és kifejezőbb képet kapjanak a bolygó jelenlegi állapotáról azok, akik végül veszik a New Horizons üzeneteit. 

A magyarok lelkesek

Jon Lomberg

Forrás: SGFVC

"Amikor petíciót nyújtottunk be a NASA-nak, hogy a One Earth Message elindíthassa a projektet, a legtöbb támogató aláírás az Egyesült Államokból jött - a második legtöbb pedig Magyarországról" - mondta el Jon Lomberg. - "Ez egy üzenet lesz a Földtől és a Földnek is. Már maga az, hogy együtt alkotjuk meg, kifejezi azt, hogy valójában egységben élünk ezen a kis bolygón. Valóban egy Föld vagyunk."

A projekt jelenleg az ötletgyűjtés fázisában van, Jon Lomberg pedig

Magyarországra is ellátogat, hogy előadásokat tartson.

Március 21-én a Preziben, március 23-án pedig a Design Terminálban, egy Puli Meetupon tart előadást a One Earth Message-dzsel kapcsolatosan.

Forrás: 
Origo.hu