Titkos kamra lehet Tutanhamon sírjában

Kategória: 

Az elmúlt héten végzett első infravörös hőkamerás vizsgálat alátámaszthatja Nicholas Reeves brit régésze elméletét arról, hogy Tutanhamon fáraó sírjában létezik egy másik temetkezési kamra, ahová a fáraó anyját, Nofertiti királynét temették – írja az MTI.

Mamdúh ed-Damáti, az egyiptomi műemlékvédelmi miniszter a hét végén arról beszélt, hogy a sír északi falát infravörös hőkamerákkal is megvizsgálták. Az észlelt hőmérsékleti különbségek akár rejtett kamrák létezésére is utalhatnak. Az eredmények igazolására számos további vizsgálatot végeznek, hogy pontosabban meghatározhassák az érintett területet.

Ed-Damáti szerint hosszabb idejű átvilágításra van szükség, ami legalább egy hétig tart. A hőkamerás vizsgálatot az egyiptomi műemlékvédelmi tárca, a Kairói Egyetem műszaki tanszéke és a párizsi Heritage Intézet szakemberei közösen végezték. Ed-Damáti elmondta, hogy egy egyiptomi csoport a héten georadarral megkezdi a sír vizsgálatát.

Királyok Völgye, 2007. november 4. Zahi HAVASZ, az egyiptomi Legfelsőbb Régészeti Tanács elnöke (k) felügyeli TutanhamonXVIII. dinasztiabeli fáraó múmiájának kőszarkofágból való kiemelését a Királyok Völgyében, Luxor közelében 2007. november 4-én. Az i.e. 1300-as években élt, 9 éves korában trónra lépett fáraó 3300 éves múmiáját egy különleges, klimatizált üvegszekrénybe helyezték, hogy állagát megóvják a fenyegető nedvességtől, amely a sírkamra napi több mint ötezer látogatójának köszönhető. A brit Howard Carter régész és segítői 1922. november 4-én tárták fel Tutanhamon sírját, amely az egyetlen épségben megmaradt fáraósír. (MTI/EPA/Ben Curtis)

Fotó: MTI / EPA

Nicholas Reeves brit régész, az Arizonai Egyetem kutatója elmélete szerint Tutanhamon sírját eredetileg egy királynénak építették, aki - mint mondta - a fáraók kiváltságával bírt. Reeves november 25-én érkezik Luxorba, hogy a saját radarkészülékével is megvizsgálja a sírt.

Nem találják, vagy már meg is találták?

 

Nofertiti Ehnaton fáraónak, a XVIII. dinasztia tizedik uralkodójának a főfelesége volt, de az egyiptológia egyik legnagyobb rejtélye, hogy senki nem tudja, hová temették. Egyes szakértők szerint a férje által alapított fővárosban, Amarnában helyezték nyugalomra; mások úgy vélik, Nofertiti volt az egyik a két múmia közül, amiket korábban a Királyok völgyében találtak.
 

A királynéról DNS-vizsgálatok eredménye alapján egyes tudósok feltételezik, hogy ő volt Tutanhamon anyja. A szakembereket régóta foglalkoztatja az a rejtély, miért kisebb Tutanhamon sírja a többi fáraóéhoz képest, és a sír formája miért igazodik inkább az egyiptomi királynék temetkezési helyéhez.

Tutanhamon Krisztus születése előtt 1323 körül halt meg. Az érintetlen sírját az arany halotti maszkjával 1922-ben, a Királyok völgyében fedezte és tárta fel Howard Carter brit egyiptológus.

Forrás: 
index.hu