Az MTA is a földön kívüliek nyomában

Kategória: 

Megkezdődött a civilizáció keresése annál a bizarr fényű csillagnál, ahol a Kepler űrtávcső olyan szabálytalan alakú objektumokat talált, amik szabálytalan időközönként haladnak el a csillag előtt. A jelenségre egyelőre nem találtak meggyőző, természetes okot a kutatók.

 

Rádióantennák fordultak a KIC 8462852 jelű csillag felé, hogy értelmes életre utaló jeleket fogjanak, miután pár napja felvetődött, hogy a csillag szokatlan fényességváltozásait egy idegen civilizáció hatalmas építményei okozzák. A Földtől 1500 fényévnyire lévő csillagnál tapasztaltakat egyelőre csak találgatják a csillagászok. A legvalószínűbb magyarázat kidolgozásában – mely szerint a szokatlan ritmusú, mértékű elhalványodásokat üstökösökből kihulló, hatalmas mennyiségű por okozza – magyar kutatók is részt vettek.

Az MTA honlapján olvasható írás szerint néhány napja felvetődött egy sokkal izgalmasabb, de kevésbé valószínű magyarázat, amely egy idegen civilizáció csillag körüli „megaszerkezeteinek” tulajdonítja a példátlan fénygörbéket. A jelenség mindenesetre van annyira érdekes, hogy a földön kívüli intelligenciák után kutató SETI-programban (Search for Extraterrestrial Intelligence) is megfigyelések kezdődtek – írja a Space.com. A kaliforniai Allen Telescope Array (ATA) nevű rádiótávcső-hálózattal megkezdték a KIC 8462852 vizsgálatát, hogy egy esetleges földön kívüli civilizáció rádiójeleit fogják.

Mint korábban megírtuk a világsajtóban is nagy figyelmet kapott KIC 8462852 csillagot 2009-ben fedezték fel a csillagászok, a földszerű bolygók után kutató Kepler űrtávcsővel. A “bizarrként” és “nagyon érdekesként” jellemzett csillagot éveken át figyelték, miután egyértelművé vált: valami kering körülötte, ami rendszertelen időközönként eltakarja a fényét. Méghozzá valami igencsak nagy dolog, mert olykor a csillag által kibocsájtott fény 22 százalékét is kitakarja.

A csillagászok több elméletet is megvizsgáltak, ami természetes magyarázatot adhat a furcsa jelenségre, de kénytelenek voltak egymás után elvetni azokat, csakúgy mint azt a lehetőséget, hogy a műszerek hibája áll a háttérben. A tudósok nem vetették el azonnal annak a lehetőségét, hogy a KIC 8462852 körül keringő rejtélyes valamik egy földönkívüli civilizáció építményei lehetnek. Ha nem találnak semmit – ahogyan más csillagoknál sem az elmúlt több mint fél évszázadban –, akkor sem kell feladni a reményt. Éppen a KIC 8462852 furcsa fényességváltozásait rögzítő Kepler-űrtávcső megfigyelései alapján gondolják azt a csillagászok, hogy galaxisunkban, a Tejútrendszerben több milliárd Földhöz hasonló bolygó létezhet.

              

Ettől függetlenül rendezi október 28-29-én a földön kívüli élet utáni kutatás nemzetközi konferenciáját az MTA. A Földön kívüli élet keresése az elmúlt évek egyik legérdekesebb kutatási területe. Az előadások az asztrobiológia különböző témaköreit tekintik át, amelynek keretében a földön kívüli élet lehetőségét természettudományos módszerekkel vizsgálják. A témakör interdiszciplináris jellege miatt az űrtevékenység, a csillagászat, a földtudomány, a kémia és a biológia témakörök európai kutatói egyaránt megjelennek.

Október 28-án a Naprendszer és az exobolygók vizsgálatát célzó programok kerülnek fókuszba, elsősorban az ExoMars, JUICE, CHEOPS és PLATO küldetések révén. Október 29-én délelőtt a „lakható égitestek” fogalmát járják körbe a különböző diszciplínák szerint, délután pedig a kapcsolódó űrjogi kérdésekről, illetve más égitestek földi mikrobákkal történő beszennyezésének lehetőségéről hangzanak el előadások. A napot vitafórum zárja egy kapcsolódó európai szintű intézmény létrehozásáról.

Forrás: 
Hir24