Megérkeztek az eddigi leglátványosabb képek a Plútóról

Kategória: 
A NASA most egy egyszerű animációval mutatja be hogyan közelítette meg a kisbolygót a New Horizons. Folyamatosan láthatjuk ahogyan egyre közelebb kerül a szonda a Plútóhoz és egyre nagyobb és jobb felvételeket képes készíteni. Összefoglalónkban megpróbáltunk minden fontos információt összegyűjteni és láthatjuk az "internet népe" által készített vicces mémeket is a Plútóról.

 

 

A Plútó első felszínközeli képén körülbelül 3500 méter magas hegyek tornyosulnak, csúcsaikat jég borítja. A hegyek valószínűleg a Plútó jeges-vizes alapjából alakultak ki.

Ezek a hegyek nem lehetnek többek 100 millió évesnél, ami nagyon fiatalnak számít, tekintve, hogy a naprendszer 4,56 milliárd éves - írja a NASA honlapja. A hegyek valószínűleg még mindig formálódnak. Abból következtetnek a hegységek fiatal korára, hogy felszínükön nem látszanak kráterek. "Ez az egyik legfiatalabb felszín, amit a naprendszerben valaha láttunk" - mondják a képeket vizsgáló geofizikusok.

 

A közeli kép a Plútó felszínének kevesebb mint egy százalékát mutatja, a fenti Instagram-videón látható, hogy melyiket. A New Horizons másfél órával azelőtt készítette a hegyekről a képet, hogy a Plútót legjobban megközelítette volna, 770 ezer kilométer távolságból. A New Horizons kilenc és fél évig utazott, hogy megfelelő közelségbe kerülhessen a Plútóhoz.

A jobb képekre még várni kell

Sajnos nagyobb felbontású, részletes képek érkezéség sokat kell még várni. A hatalmas távolság és a gyenge rádiójelek miatt a tömörítetlen nagy felbontású képek még napokig fognak utazni mire ide érnek. Ennek a nagy távolság mellett a másik oka a lassú adatátvitel. Sok olvasónk emlékszik még a 24-56k modemek „betárcsázós” világára. Na, az a világ egy valódi üveg gerinc hálózatnak felel meg a „Föld – New Horizons” adatkapcsolathoz hasonlítva.

Sok a meglepetés

Kiderült, hogy a Pútó nagyobb mint amekkorának számolták. Ez ezért érdekes, mert pont mérete miatt vesztette el bolygó státuszát és lett kis bolygó. Nem nőtt elég nagyra. A másik nagy meglepetés az említett fiatal felszín. Ami nem csak a Plútó, hanem holdja a Charon esetében is megfigyelhető. Szinte nincsenek kráterek rajta, tehát valami folyamatosan megújítja a hold felszínét.

Az Internet népe

Közben a mémgyárak sem aludtak. Az első publikált visszaküldött képek után azonnal elárasztották az ismert közösségi portálokat a különböző mémek. Ezekből válogattunk.

Forrás: 
ParaHÍR
Nasa
index.hu