Titok maradhat a namíb fűkörök rejtélye

A namíbiai füves pusztákon kialakuló fűkörök titokzatos eredetét és okait kutatja Walter Tschinkel, a Floridiai Egyetem munkatársa. A jelenség lényege, hogy a füves részek bizonyos helyeken kör alakban kikopnak, a kör határvonalán magasabb fű nő, évtizedek múlva pedig minden visszatér az eredeti rendbe: a kör közepére betelepülő növények szépen lassan visszafoglalják az ott kialakult kopár minisivatagot.

A főleg légifotókon (illetve a Google Mapsen | https://maps.google.com/?ll=-24.996152,15.963757&spn=0.007847,0.016512&t... ) látványos természeti jelenséggel kapcsolatban csak elszigetelt kutatások folytak, így szinte semmit sem lehet tudni a körök kialakulásának és időleges fennmaradásának okairól.

Tschinkel még 2005-ben, egy délnyugat-namíbiai szafari során futott bele a körökbe, és azonnal rabul ejtette a tájat pattanásos bőrré változtató, több tízezernyi kör, amelyek átmérője 2 és 12 méter között változik. A tudós a kialakulás okához azóta sem jutott közelebb, de 2004 és 2008 között készült műholdas felvételek elemzésével azt már sikerült meghatároznia, hogy minél nagyobb egy kör, annál tovább tart, amíg visszatér az élet a belsejébe.

„A körök átlagéletkora 24 év, de a legnagyobbak akár 75 évesek is lehetnek, a legtöbbjük 30-60 évig marad fent” – osztotta meg az első konkrét adatot a közvéleménnyel Tschinkel. A kutató azt is észrevette, hogy a körök csak elhanyagolhatóan köves, elsősorban homokos talajon jelennek meg, viszont vándorló homokdűnéken és üledékes talajon egyáltalán nem.

A kutatás eddig számos lehetséges teóriáról bebizonyította, hogy helytelen, például termeszek sem költöznek a területek alá, és a körökben található föld tápanyagtartalmának típusa sem tér el a környezettől, ezenkívül mérgező anyagokat sem sikerült kimutatni.

Tschinkel szerint eddig az az elgondolás a leghihetőbb, ami szerint egyes távolabb élő növények elszívják a tápanyagot a körökből, azonban ezt a jelenséget eddig csak számítógépen szimulált matematikai modellekben sikerült többé-kevésbé reprodukálni. Minden kérdést azonban ez sem válaszolna meg, hiszen a foltok formáját nem magyarázná semmi, ráadásul a föld tápanyaghiányával kapcsolatban már folytattak kutatásokat.

Annak ellenére, hogy a körök az érintetlen természet kellős közepén, festői környezetben találhatók, ott, ahol ember nem jár, csak antilopok, párducok és struccok, csak igen kevesen folytatnak tudományos kutatást a körökkel kapcsolatban. Tschinkel állítása szerint pillanatnyilag ő az egyetlen, aki szegényes keretek között dolgozva próbálja megoldani a rejtélyt.
Érdekesség, hogy anyagi támogatást csak attól a vállalkozástól kap, aki üzletet csinált a körök örökbeadásából (mert bármilyen hihetetlennek tűnhet, léteznek emberek, akik sivatagos köröket akarnak örökbe fogadni), és ha egy-egy kör gazdára talál, egy fém táblán rögzítik a GPS-koordinátákat, így átvitt értelemben ez az adathalmaz is segíti a kutatást. Tschinkel szerint könnyen lehet, hogy a titok túléli őt, de mint mondja, szerinte éppen ez a tudomány szépsége.

Forrás: 
index.hu