Csak pénzért adnak információt a Balti Anomália svéd kutatói

A Balti-tenger rejtélye utáni kutatás első fejezete úgy tűnik véget ért, megoldás azonban egyelőre nincs. Sőt, az újabb "hírzárlat" csak fokozza a bizonytalanságot, mely már eddig is jócskán áthatja a szenzációsnak indult felfedezést.

Napra pontosan egy évvel ezelőtt, 2011. június 19-én fedezte fel Peter Lindberg kincskereső csapata azt különös, kör alakú objektumot, amely mintegy 80-90 méterrel nyugszik a Balti-tenger felszíne alatt. A hír bejárta a világsajtót, az alapító tulajdonosok pedig fürödtek a hirtelen jött népszerűségben. Újra, meg újra nagy átéléssel mesélték el mindenkinek, hogy mikor először pillantották meg a hangradar képét, azt kiáltották: Hé, srácok, itt van egy UFO!

Akkor anyagiak hiányában ott kellett hagyniuk a mintegy 60 méter átmérőjű objektumot, de bejelentették, hogy egy év múlva mindenképpen visszatérnek.

Legközelebb január végén lehetett hallani róluk, amikor azzal álltak elő, hogy a tárgyról készült egyetlen hangradar-felvétel hónapokig tartó elemzése során találtak egy másik, kisebb diszkoszt is a nagyobbik közelében.

Ekkor újabb néhány hónapos csend következett, majd május második felében kiadtak egy sajtóközleményt, miszerint egy titkos szponzor segítségével sikerült összegyűjteni annyi pénzt, amivel elkezdhetik az ismeretlen objektum feltárását. Vettek egy új, nagyobb hajót, beszerezték a legmodernebb műszereket, és június elsején, tizenhárom szakértővel, plusz egy tévé stábbal a fedélzeten ismét kihajóztak, hogy végre minden kérdésre választ találjanak.

Az első hírek még arról szóltak, hogy az időjárás, illetve egy, a térségben tartott nagy nemzetközi hadgyakorlat is jelentősen hátráltatja őket, de végül pár nappal később sikeresen horgonyt vetettek a tárgy közvetlen közelében.

Ezek után két hétig csak egy-egy sejtelmes mondatot lehetett olvasni felőlük, míg végül június 15-én kiadták az ismert nyilatkozatot. Azóta viszont csak a legnagyobb példányszámú svéd bulvár napilapnak, az 'Expressen' című újságnak nyilatkoztak, igaz nekik szóban, képben és videón is.A tudósításban bemutattak néhány másodpercnyi tenger alatt készül felvételt is, melyeken egy nagyobb kör alakú formáció látszik, rajta kisebb kerek, sziklaszerű képződményekkel, ám az nem derül ki, hogy a képen vajon a nagy diszkosz, esetleg a mellette lévő kisebb korong, vagy azoknak egy részlete látható. Megszólal a tudósításban viszont a csapat egyik tagja, Stefan Hogeborn, aki különös jelenségekről beszél, melyek a Balti Anomália közvetlen közelében voltak érzékelhetők. Azt állítja, hogy amint odaértek az objektum közelébe, az egyetlen műholdas telefonjuk azonnal használhatatlanná vált, és csak akkor javult meg újra, amikor később elhagyták a helyszínt. Ezt szerintük valamilyen helyi mágneses interferencia okozhatta, de bővebbet erről sem tudni.

Már csak azért sem, mert azóta egyetlen fotót nem hoztak nyilvánosságra, egyetlen interjút nem adtak, és továbbra is csak ködös bejegyzéseken keresztül kommunikálnak a világgal:

"Ez a felfedezés olyan, mint egy álom. Valami nagyon különös dologra bukkantunk és ez még csak a kezdete valami nagyon-nagyon nagy dolognak. Most már itthon vagyunk, hogy feldolgozzuk az adatokat, amelyeket gyűjtöttünk, de hamarosan visszatérünk. Folytatás következik." – Dennis Asberg, 2012. június 16.

"Nagyon nehéz megválaszolni a kérdéseket,…de egy dolog biztos, mindent meg fogok tenni, hogy kiderítsem a tényeket. Száz százalékig biztosak vagyunk benne, hogy valami nagyon speciális dologra akadtunk. Most még az objektumból vett mintákon dolgozunk, de vissza fogunk térni hozzá, hogy tovább vizsgáljuk. Ez még csak a kezdet, hamarosan további érdekességekkel jelentkezünk." – Dennis Asberg, 2012. június 16.

"Még mindig nem tudjuk, hogy mit találtunk, de napról napra egyre több különös dologra derül fény vele kapcsolatban." – Dennis Asberg, 2012. június 17.

A honlapjukon viszont megjelent egy e-mail cím és egy telefonszám, hogy azokon lehet érdeklődni náluk további felvételek után. Sejthető volt, hogy mire megy ki a játék, ennek ellenére nem voltunk szégyellősek, írtunk nekik egy szép levelet, hogy Magyarországon is milyen nagyra tartjuk azt, amit tettek, egy emberként szurkolunk nekik és a magunk igen szerény eszközeivel állunk a rendelkezésükre. Az előre borítékolható válasz egy szabványlevél formájában meg is érkezett, melyben tudatták velünk, hogy nagyon örülnek az érdeklődésnek és várják az árajánlatunkat.

Nyilván egy profitorientált vállalkozásról van szó, amelyik most élete lehetőségét látja ebben, és ha igazán őszinték akarunk lenni, a helyükben talán mi is megpróbálnánk valamilyen módon profitálni belőle. Ezért aztán mindebből messzemenő következtetéseket talán még korai lenne levonni. Inkább úgy próbálunk hozzáállni, hogy az eddig rendelkezésünkre álló információk alapján minden bizonnyal tényleg nem mindennapi leletre bukkantak a Balti-tengerben, így már csak azt kell kivárnunk, hogy valaki hajlandó legyen megadni nekik az exkluzív jogokért elkért vélhetően nem kis összeget.

Forrás: 
Ittvannak.hu