Balti anomália: "Ehhez foghatót nem láttam soha"

Kategória: 

Június elsején, hosszú hónapokig tartó előkészületek után a svéd kincskereső csapat tagjai, tizenhárom tudóssal kiegészülve ismét útnak indultak, hogy megoldják a Balti anomália rejtélyét. Az elmúlt két hétben a fél világ lélegzetvisszafojtva várta a híreket a csapattól, de mindezidáig be kellett érni néhány misztikus Twitter-bejegyzéssel. Ám június 15-én, déli tizenkét órakor végre megtörték a csendet és kiadták az alábbi sajtóközleményt:

"Az Ocean X csapat tagjai lemerültek a kör alakú rejtélyes objektumhoz, amely a Balti-tengerben, a felszín alatt, mintegy 90 méterrel nyugszik, és valami olyan dologra leltek, amelyhez foghatót sem találtak még soha. Először arra gondoltak, hogy csak egy hatalmas kő, vagy sziklaszirt, de miután tovább vizsgálódtak, egyre inkább gomba-alakúnak tűnt, amely mintegy 3-4 méterrel magasodik ki a tengerfenék iszapjából. A körülbelül hatvan méter átmérőjű tárgy oldalai lekerekítettek, a szélei pedig egyenetlenek. Az objektumon található egy tojás alakú lyuk, amely - mint egy nyílás - a tetejéről vezethet a belsejébe. Az objektum tetején találtak továbbá néhány nagyon furcsa sziklakör formációt, amelyek úgy néznek ki, mintha kis tűzrakóhelyek lennének. A köveket egy koromhoz nagyon hasonló anyag fedi.

- Már húsz éve búvárkodom, ezalatt hatezerszer merültem, de még csak ehhez hasonlót sem találtam soha. Normálisan a kövek nem tudnak megégni. Fogalmam sincs, mit találtunk, és eredetileg azért merültem le, hogy minden kérdésre választ találjak, de ehelyett sokkal több kérdéssel jöttem vissza. - mondja Stefan Hogeborn, a csapat egyik búvár tagja.

A tenger fenekén található nyomok, melyek az objektumhoz vezetnek, leginkább úgy néznek ki, mintha valamit csúsztattak, húztak volna rajta és pontosan az objektumig tartanak.

- Először azt hittük, hogy ez csak egy szikla, de már tudjuk, hogy valami más. Az pedig, hogy egyáltalán nem tudunk vulkáni aktivitásról a Balti-tengerben, csak még különösebbé teszi a dolgot. Mint laikusok, mi csak tippelni tudunk, hogy a természet képes-e ilyesmit létrehozni, de kétségtelenül ez a legkülönösebb dolog, amivel professzionális búvárként valaha találkoztam. – folytatja Peter Lindberg, a csapat egyik alapító tagja.

Jelen pillanatban tudósok elemzik a hatalmas diszkoszból vett mintákat, továbbá szakértők hangradarok segítségével újabb adatokat gyűjtenek a hajójukról, abban bízva, hogy még többet megtudnak a rejtélyes objektumról."

A legújabb fejleményekről egyelőre csak az egyik skandináv napilap internetes szerkesztősége készített egy svéd nyelvű mozgóképes beszámolót. Amint lesz angol nyelvű videó, azonnal elkészítjük a magyar feliratos verzióját, de addig is íme néhány felvétel az expressen.se anyagából:

Forrás: 
Ittvannak.hu